Nu există comentarii încă

„A nu iubi este primul pas pentru a ucide” – Papa Francisc, la audiența generală

Din seria catehezelor despre porunci, Papa Francisc a continuat miercuri, 17 octombrie 2018, la audiența generală, reflecția cu privire la porunca a cincea, „Să nu ucizi!”, subliniind încă de la început ce ne revelează ea: „că în ochii lui Dumnezeu viața umană este prețioasă, sacră și inviolabilă. Nimeni nu poate disprețui viața celuilalt sau viața proprie”.

Sfântul Părinte ne îndeamnă în cateheză să ne gândim și la gravitatea insultei, a disprețului și a urii, pe care Isus le pune pe linia uciderii, citându-l pe apostolul Ioan care scrie: „Cine îl urăște pe fratele său este un ucigaș” (1In 3,15).

Spune Papa Francisc: „De fapt, pentru a ofensa nevinovăția unui copil este suficientă o frază nepotrivită. Pentru a răni o femeie poate să fie suficient un gest de răceală. Pentru a elimina un om este suficient a-l ignora. Indiferența ucide. Este ca și cum s-ar spune altei persoane: «Tu ești un mort pentru mine», pentru că tu l-ai ucis în inima ta. A nu iubi este primul pas pentru a ucide; și a nu ucide este primul pas pentru a iubi”.

Să-l privim pe celălalt ca și chipul și asemănarea lui Dumnezeu, pentru că prin Botez noi intrăm în rândul credincioșilor, Împărăției lui Dumnezeu, intrăm în Biserică; să avem grijă de comportamentul, gândurile, cuvintele, acțiunile noastre; să ne rugăm pentru noi și pentru ceilalți, să avem relații umane sănătoase și de dialog; să punem în practică ceea ce Dumnezeu ne-a învățat, să mergem în întâmpinarea celuilalt, să-i dăm o mână de ajutor fizică, intelectuală, spirituală” – spune pr. Iosif Bisoc (OFMConv):

 

Postează un comentariu