An Jubiliar – Surorile Baziliene din România, la 75 de ani de la fondare

Event details

  • sâmbătă | 16 July 2023
  • 10:00 - 13:00

Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” din România vor marca printr-un program aniversar sărbătoarea solemnă a Anului Jubiliar la împlinirea a 75 de ani de la fondare. Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca va găzdui, timp de trei zile, în perioada 14-16 iulie 2023, celebrările legate de momentul de mulțumire înălțată spre Cer și cinstire a înaintașilor prin care s-a împlinit o minunată lucrare a lui Dumnezeu în Biserica Română Unită: aceea a înființării Surorilor Baziliene, a mărturiei lor de credință sub regimul comunist și a urmării lui Cristos, asumată și împlinită de surori în spiritualitatea fondatorilor monahismului oriental de viață comunitară, Sfântul Vasile cel Mare și Sfânta Macrina.

Sărbătoarea solemnă a Jubileului va avea loc duminică, 16 iulie 2023, de la ora 10.00, când va fi celebrată la mănăstire Sfânta Liturghie arhierească. La eveniment vor lua parte surori baziliene din țară și din alte Provincii ale Ordinului, prieteni și colaboratori ai surorilor din țară și din străinătate. Vor preceda această celebrare două seri de reculegere și rugăciune: vineri, 14 iulie și sâmbătă 15 iulie.

Maica Veridiana Bolfă, Superioara Provincială a Surorilor Baziliene din România, invită la celebrările jubiliare pe toți aceia care doresc să intre în universul de mărturie de credință și trăire a spiritualității baziliene a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, așa cum a luat ființă, și-a împlinit și își împlinește misiunea și slujirea.

La aniversarea Jubileului celor 75 de ani, superioara provincială, exprimă dezideratul surorilor baziliene: „Dorim să trăim acest an cu sensibilitate și angajare nouă în ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu, în ascultarea glasului Bisericii din timpurile noastre și să recitim voința lui Dumnezeu pentru Provincia noastră. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu ca Anul Jubiliar să fie un an de îndurare și binecuvântare, un an de reînnoire personală și comunitară. El să ne lumineze căile și mijloacele de care să ne folosim pentru a face față provocărilor actuale, ca să fim un semn al prezenței Sale și un far luminos în Biserică și în societate.”

Sfânta Liturghie arhierească solemnă – celebrarea Sărbătorii Anului Jubiliar al Surorilor Baziliene -, din ziua de duminică, 16 iulie, de la ora 10.00, va fi transmisă în direct de postul Radio Maria și Maria TV.