Nu există comentarii încă

EDITORIAL | Pr. Titus Sas: „Sfântul Iosif, model de gentleman”

Pr. Titus Sas activează pe teritoriul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Este consilier eparhial pe cateheză şi învăţământ religios şi totodată membru în tribunalul matrimonial. 


Suntem în plin an dedicat Sf. Iosif, an nu doar de rugăciune și devoțiuni, de consacrare și indulgențe, de bună seamă, ci și un an în care să reflectăm la modelul părintelui crescător al lui Isus, la virtuțile sale, la relația sa cu Dumnezeu, cu Familia Sfântă.

Deși textul Scripturii este unul extrem de lacunar, despre Iosif fiindu-ne oferite extrem de puține detalii și pasaje concrete, putem totuși analiza modelul său, putem găsi tipare comportamentale de real folos în societatea modernă.

Nu intenționez să subliniez azi credința lui Iosif, ascultarea sa, umilința, tăcerea, viața spirituală, ci să vă propun ceea ce poate frapa pe toată lumea: IOSIF – MODEL DE GENTLEMAN.

Ce este un gentleman?

Conform dexonline, definirea e profundă: Bărbat cu maniere alese, ireproșabile, cu caracter distins / om cu maniere alese și cu caracter frumos / Persoană care respectă cu strictețe eticheta; om cu purtare curtenitoare; gentilom.

Un gentleman e și un om de viță nobilă. Și deși Iosif era lemnar / tâmplar, om simplu, genealogia sa ne spune extrem de multe despre originile sale nobile, regale, profunde.

Urbandictionary.com ne oferă detalii în plus: Un gentleman este un om care nu se teme de ceea ce e în jur. E puternic și cuvântul său e adevărat. Face lucrurile care trebuie făcute, chiar și atunci când nu par a fi cele mai populare. Tăria sa de caracter e evidentă, iar atunci când intră undeva nu e arogant ci oferă o încredere care îi molipsește și pe ceilalți. Un adevărat gentleman are mulți prieteni tocmai pentru că el însuși e un prieten adevărat. Termenul gentil din gentleman nu înseamnă moale, ci că încrederea lui, aura lui îi fac pe ceilalți să se simtă confortabili în prezența sa.

 Care sunt calitățile unui gentleman?

Intrând pe gentleman's journal, un site englez, am aflat care sunt calitățile care definesc un gentleman: nu bârfește; știe că pentru a obține ceva important are de muncit serios; ajută o femeie la nevoie; răspunde mereu la mesaje, scrisori, cereri; cunoaște diferența între încredere în sine și aroganță; arată mereu că nu a dispărut total cavalerismul; nu minte o femeie; deschide ușa unei doamne; cedează locul unei doamne; știe ce spune și spune ce știe; nu judecă; strânge mâna și privește în ochi, etc.

Manierat, distins, cu caracter frumos, corect, cinstit, cunoscător al etichetei, curtenitor, om gentil, blând. Repet ce spuneam anterior, deși nu avem prea multe detalii biblice despre Sf. Iosif, suntem de acord cu această definire fără urmă de dubii.

Englezul spune: Un gentleman nu fuge niciodată. Adică respectă un program, nu e anxios, nu sare peste etape, e calculat, riguros, serios, mereu capabil să reflecteze, să analizeze, să anticipeze. Și iar mi se pare că trebuie să-l vedem pe Iosif în această descriere.

Tot englezul antic și medieval (acum, în lumea modernă e puțin mai dificil) spune că un gentleman nu se laudă cu cuceririle lui. Iosif e relevant. Apocrifele spun că Maria, o adolescentă, i-a fost încredințată spre grijă și creștere unui senior, la vârsta a treia. Contrar a ceea ce vedem azi, Iosif nu s-a lăudat, nu a profitat de situație, nu a bătut toba. Iar atunci când s-a trezit în fața unei situații delicate, în speță a sarcinii, a vrut să se retragă cu umilință, demnitate, fără a face vâlvă, fără a da-o pe Maria în vileag. Nu așa ne spune Biblia? Ba da. Deci e un gentleman? E.

Un gentleman e un tată responsabil

A primit copilul deși nu era al lui. Nu a dat vina pe nimeni, pasând responsabilitățile, nu a criticat situația, nu a judecat-o pe Maria, a acceptat explicațiile de Sus, a primit misiunea, a trăit cu maximă responsabilitate datoria de părinte. Nu a dat vina pe Maria, nu s-a eschivat de la a asuma realitatea, mai ales după ce a primit clar încredințarea de a nu se teme. A trăit permanent ca un tată responsabil.

Vedem lucrul acesta de la bun început, de la momentul recensământului de la Ierusalim, de la nașterea lui Isus la Bethlehem (pentru cine nu a fost în zonă e un cartier, un satelit al orașului principal) până la fuga în Egipt și întoarcerea la Nazaret. Fără a omite, de bună seamă, căutarea febrilă a copilului îndepărtat de grup și rămas în Casa Domnului pentru discuții cu învățații vremii.

Un gentleman are cuvânt.

Poate cel mai frapant aspect este cel al cuvântului dat și asumat. La nivel relațional discutăm despre un getleman's agreement – „Acord, înțelegere verbală care nu are ca urmare consecințe juridice, ci creează numai obligații morale între părți. Acord internațional simplificat (încheiat de obicei în formă verbală pe baza încrederii reciproce).”

Cu alte cuvinte am zis am zis. Mi-am dat cuvântul, e suficient, e mai mult decât un act semnat, un contract, un angajament cu martori. E o rara avis în societatea modernă.

Este însă modelul Sf. Iosif. A crezut în cuvântul lui Dumnezeu, a acceptat misiunea de a rămâne lângă Maria, de a-l crește pe Isus, a-l face om, cum spunea Papa Francisc în rugăciunea pe care ne-a propus-o pentru acest an. ”Au bătut palma” am spune, fără a ratifica ceva în scris, e vorba despre încredere reciprocă, credință, cuvânt, promisiune, angajament.

Și-a dat cuvântul că va avea grijă de Familia Sfântă, a îndeplinit cu brio misiunea.

Precum în matematică am plecat de la niște premise, am enunțat o posibilă teoremă, am expus demonstrația, am ajuns la o concluzie certă: Iosif e model de gentleman.

Quod erat demonstrandum.

Postează un comentariu