1

Se va sfinți prima biserică închinată celor șapte Fericiți episcopi greco-catolici martiri

Duminică, 1 septembrie 2019, la Târgu Lăpuș, va avea loc sfințirea primei biserici închinate sfinților mucenici ai Bisericii Greco-Catolice, Fericiții episcopi beatificați de Papa Francisc la Blaj, în ziua de 2 iunie 2019. Celebrarea solemnă va fi prezidată de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, și va fi transmisă la Radio Maria începând cu ora 11:00.

La 19 martie 2019, în cadrul audienţei oferite cardinalului Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, Papa Francisc a autorizat congregaţia respectivă să promulge decretele de recunoaştere a minunilor, virtuţilor eroice sau a martiriului mai multor „slujitori ai lui Dumnezeu”. Printre acestea, şi cele referitoare la martiriul celor şapte episcopi greco-catolici din România: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi cardinalul Iuliu Hossu, „ucişi din ură faţă de credinţă în diferite locuri din România, între 1950 şi 1970”.

Despre Biserica ce va primi hramul episcopilor martiri greco-catolici, Pr. Silviu Hodiș, protopop de Lăpuș, a explicat la Radio Maria că: „este un loc deosebit de frumos, este o biserică în stil maramureșan, o biserică din lemn și chiar acum sunt pe final lucrările la icoana celor șapte episcopi, care va sta pe iconostas. Este primul iconostas care va fi înfrumusețat și cu icoana celor șapte episcopi martiri, care devin astfel ocrotitorii bisericii mănăstirii și ai întregii comunități care este în această zonă”:

Comentariu (1)

  1. Reply
    Bodea Silviaspune

    Lăudat sa fie si slăvit in veci Isus! Toată stima pentru strădaniile celor din Țara Lăpușului pentru a ține aprinsă flacăra credinței în care ne-am născut!

Postează un comentariu