1

Martiriul episcopilor greco-catolici, recunoscut. PS MIHAI: „Decretul de azi, garanţie sigură pentru beatificare”

Papa Francisc a autorizat Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor să promulge decretul privind martiriul celor şapte episcopi greco-catolici. S-a întâmplat chiar azi, în timpul audienţei acordată prefectului Congregaţiei, Cardinalul Angelo Becciu.

De-acum, cauza intră în etapa iminentă a beatificării. Vaticanul va hotărî data şi modul de desfăşurare a evenimentului. Credincioşii îşi leagă speranţa realizării acestui lucru de vizita Papei Francisc în România, la Blaj. "Şi asta face parte din surâsul Providenţei, de a vedea cum se va putea concretiza, dar semnarea decretului de azi oferă sigură garanţie pentru beatificare. Că ea se va putea petrece atunci când Sfântul Părinte va fi în ţară, contează mai puţin. Faptul că azi, prin semnarea decretului, toată procedura pentru recunoaşterea martiriului a luat sfârşit în chip solemn, deschide garanţia că beatificarea va avea loc" - spune PS Mihai Frăţilă, în interviul pentru Radio Maria.

Procesul a fost unul îndelungat. Arhivele BRU au fost confiscate, abia în urmă cu câţiva ani fiind regăsite documente preţioase. 45000 de noi pagini de documentaţie a trebuit astfel parcursă suplimentar pentru formarea unei temelii solide pentru cauză. "Orice credincios a cunoscut efectul persecuţiei comuniste - acele certitudini ale vieţii care nu pot fi contestate - dar care din punct de vedere istoric nu sunt decât o parte a acestei pledoarii. Cauza a avut nevoie de această distanţă documentară şi a fost determinată de faptul că trebuiau găsite documentele clare care să demonstreze efectele persecuţiei" - explică arhiereul de la Bucureşti.

În continuarea interviului audio, PS Mihai vorbeşte despre cum trebuie înţeleasă durerea resimţită de cei în care rămâne vie amintirea terorii comuniste, dar şi despre faptul că speranţa veştii de azi poate duce lucrurile mai departe, de la resentiment, la bucurie şi acţiune concretă.

Comentariu (1)

  1. Reply
    Cuc Mariaspune

    Mulțumim Lui Dumnezeu!

Postează un comentariu