Nu există comentarii încă

‘Blajul într-un minut’: Mica Romă se prezintă, în aşteptarea Papei Francisc

De-acum se numără invers zilele până la venirea Papei Francisc în România. Cresc nerăbdarea şi pregătirea pe toate dimensiunile. Patru locaţii în care suveranul pontif popopseşte se îmbracă deja în sărbătoare. La Bucureşti, vizita Papei va avea puternice nuanţe ecumenice. La Iaşi, Papa salută cea mai încheghată comunitate de catolici din România. La Şumuleu Ciuc, Francisc ajunge în cel mai mare loc de pelerinj din această regiune a Europei.

În fine, la Blaj, pe 2 iunie, va fi o oprire de graţie, în inima greco-catolicismului românesc. Un mic oraş cu o inimă mare ce bate puternic pentru Biserica Romei. Am spune că Blajul se pregăteşte minut cu minut de vizita şi evenimentul vieţii sale. În aşteptarea Papei, Blajul, mica Romă, se face cunoscut... minut cu minut... prin proiectul editorial online al regizorului Anca Berlogea. Începând de luna trecută, Blajul intr-un minut, care poate fi urmărit pe facebook, prezintă dinamica vieţii Blajului şi particularitatile acestui loc. Nici nu-ti vine sa crezi câte lucruri mici fac dintr-un orăşel un spirit mare.

"Oamenii nu ştiu mai nimic despre Blaj; nici toţi blăjenii nu ştiu totul despre Blaj, iar prietenii mei din Bucureşti mă întrebau 'de ce acolo', 'ce s-a întâmplat acolo'... Am zis că trebuie să povestesc despre Blaj scurt, într-un limbaj accesibil tuturor, într-un minut. Se pot spune foarte multe într-un minut. Am folosit şi materiale din arhivă pentru că am lucrat la un film documentar care sper să aibă premiera şi la televiziune înainte de venirea Papei. Duminica sunt poveştile episcopilor de ieri şi de azi, iar pentru restul zilelor am clasificat câte o tematică. Luni e povestea mamei, pentru că povestea ei m-a adus înapoi în Blaj. Marţi mergem la şcoală, miercuri în oraş, joi ne întoarcem în istorie, vineri întâlnim oameni şi multe proiecte caritative, sâmbătă ne plimbăm puţin. Aşa sunt organizate tematicile", ne mărturiseşte regizorul Anca Berlogea:

Postează un comentariu