Nu există comentarii încă

Şapte martori pentru Mica Romă – documentarul despre episcopii greco-catolici mărturisitori

Anca Berlogea, prin Signis România, ne taie răsuflarea prin regia genială pe care a gândit-o pentru acest nou documentar istoric.

Documentarul a fost proiectat la începutul lunii noiembrie, cu prilejul vizitei ad limina a episcopilor catolici din România la Roma. A putut fi vizionat şi de tinerii participanţi la INTC 2018. Filmul prezintă mărturia evanghelică dată de cei şapte episcopi ai BRU în timpul persecuţiei comuniste. Şapte episcopi din prezent vorbesc despre cei şapte episcopi din trecut. Mărturiile sunt completate de imagini uimitoare de arhivă,ceea ce face din documentar un film complet.

"Au trecut deja 70 de ani de la momentul intrării în clandestinitate a BRU şi nu mai existau martori direcţi ai acelor evenimente. Vreau să vorbesc, în primul rând, pentru generaţia de astăzi, pentru care trecutul poate să pară foarte îndepărtat. Astfel că am avut bucuria de a-mi răspunde pozitiv toţi cei şapte episcopi de astăzi; să vorbească ei despre predecesorii lor şi, în acelaşi timp, despre propria lor experienţă. (...) Am avut bucuria să găsesc şi imagini de arhivă din perioada interbelică; ele sunt de la două vizite ale Regelui Carol al II-lea - una la Lugoj, una la Blaj, în '34 şi '36 - la deschiderea Palatului Cultural şi în momentul instalării mitropolitului Alexandru Niculescu. Datorită acestor evenimente oficiale, imaginile s-au păstrat şi putem vedea o celebrare în catedrala din Blaj, precum şi o procesiune la Lugoj."

Postează un comentariu