Nu există comentarii încă

Opus Dei, 90 de ani | Pr. Madariaga: Opus Dei nu are nimic din ce scrie în Codul lui Da Vinci

Anul acesta, Opus Dei a împlinit 90 de ani de la înfiinţare. Începuturile prelaturii încolţesc în anul 1928 prin osteneala lui Josemaria Escriva, preot catolic spaniol, care simte o inspiraţie divină de a fonda această formă de apostolat în lume. S-a dezvoltat în aproape 70 de ţări, în România sosind în anul 2009.

Conform site-ului oficial în limba română, "activitatea de formare spirituală propusă de Opus Dei vine în completarea lucrării Bisericii locale. Persoanele care devin membri Opus Dei continuă să rămână credincioşi ai diecezelor cărora le aparţin." Scopul prelaturii este "să contribuie la misiunea de evanghelizare a Bisericii. În mod concret, îşi propune să răspândească o conştientizare profundă a chemării universale la sfinţenie şi a puterii de sfinţire a muncii obişnuite." De altfel, în intenţia fondatorului Opus Dei, a existat tocmai această dorinţă de a întemeia o organizaţie religioasă, catolică, ai cărei membri să trăiască evanghelia în toate dimensiunile lor. Mai târziu, Opus Dei va avea şi clerici, primele hirotoniri având loc în anul 1944. Aprobarea pontificală este dată abia în anul 1947, după un timp de maturizare a prelaturii, conform istoricului.

Însă la începutul mileniului, Opus Dei a fost puternic ocultat de către autorul cărţii Codul lui Da Vinci, în care numele Opus Dei a fost folosit de Dan Brown pentru a desemna, în roman, o organizaţie misterioasă care ar face cărţile, cu iz mafiot, în inima Bisericii Catolice. Intervievat de către Radio Maria România, preotul spaniol Manuel Garcia Madariaga, membru Opus Dei în România, explică cum Opus Dei înseamnă altceva, înseamnă operă de evanghelizare şi apostolat, înseamnă rugăciune smerită şi caritate discretă, virtuţi trăite de clerici şi laici deopotrivă, acolo unde vieţuiesc. Cu umor, Pr. Madariaga spune că "romanul acela ne-a făcut publicitate numelui prelaturii, dar Opus Dei înseamnă apostolat. Opus Dei este o călătorie divină făcută de creştinii care doresc să ducă o viaţă de creştini - cum ne învaţă şi Josemaria Escriva."

Postează un comentariu