Nu există comentarii încă

Episcopii catolici îndeamnă la participarea la Referendumul pentru familie. Ce trebuie să ştim despre el?

Episcopatul catolic de ambele rituri din România salută în "speranţă decizia de declanşare a Referendumului din 6 şi 7 octombrie pentru revizuirea Constituţiei României" şi îndeamnă populaţia la vot, îndemnându-i totodată pe credincioşi să fie şi promotori ai acestei acţiuni în comunităţile lor. Îndemnul episcopilor a fost formulat la Şumuleu Ciuc, unde s-a desfăşurat sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopale.

"Iniţiativa demarată încă din anul 2015 de Coaliţia pentru familie din care fac parte şi Asociaţia Familiilor Catolice Vladimir Ghika şi Acţiunea Catolică din România, de a înlocui actuala formulare a articolului 48, aliniatul 1, din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, cu formularea: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”, îşi propune să înlăture orice echivoc cu privire la termenul „soţi”, precizând că numai uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie se poate constitui în căsătorie. Precizarea este în deplin acord cu învăţătura Evangheliei, dar şi în spiritul tradiţiei neamului românesc, motiv pentru care Biserica Catolică a susţinut încă de la început iniţiativa venită din partea laicatului şi a unui mare număr de cetăţeni", se arată în documentul Conferinţei.

"În ultimii ani, în special în Occident, formula soţi a fost explicată şi altfel. Dacă se spune doi soţi, căsătoria poate să fie şi între doi bărbaţi sau între două femei. Pe această bază, asemenea cupluri au încercat să-i preseze pe unii preoţi ca să-i cunune. Sfânta Scriptură vorbeşte foarte clar că Dumnezeu l-a creat pe om bărbat şi femeie. Şi firea noastră ne spune acelaşi lucru; noi cu toţii ne-am născut din uniunea dintre un bărbat şi o femeie. De aceea vrem să se schimbe şi în Constituţie formularea, aşa cum au făcut şi alte 14 ţări din Uniunea Europeană. Această iniţiativă nu este împotriva cuiva, ci pentru a apăra căsătoria firească, iar pentru noi, creştinii, implică şi mai mult: a apăra căsătoria voită de Dumnezeu. Noi nu vrem dezbinare, ci cerem ca să fie claritate şi în Constituţie în privinţa definirii căsătoriei" - explică, într-un interviu pentru Radio Maria, episcopul József Pál al Diecezei Romano-Catolice de Timişoara şi responsabil cu pastoraţia familiei la nivelul Conferinţei Episcopale Române:

Biserica susţine iniţiativa de pe toate fronturile, pentru că familia este prioritatea de bază a ei; ea este leagănul vieţii, locul în care ne putem desăvârşi - explică, la Radio Maria, şi episcopul Petru Gherghel al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi. PSS aminteşte că iniţiativa a pornit din partea cetăţenilor, iar Referendumul în favoarea familiei nu este rodul politicienilor sau al instituţiei Bisericii, ci al laicilor. "România este creştină. Biserica are cele mai sincere motivaţii să susţină căsătoria între un bărbat şi o femeie, pentru că familia este instituţia cea mai importantă, în care trebuie să fie create condiţiile cele mai prielnice în care să poate veni pe lume cetăţenii Statului şi creştinii de mâine", spune episcopul Petru în interviu:

În fine, "acest Referendum este despre noi înşine, nu este despre oameni politici... Noi, ca popor, să ne apărăm viitorul, continuitatea noastră ca neam" - spune avocatul Ana Corina Săcrieru, purtător de cuvânt al Coaliţiei pentru Familie. În interviul realizat de Pr. Adrian Blăjuţă pentru Radio Maria, Săcrieru vorbeşte despre paşii urmaţi până acum pentru realizarea Referendumului de pe 6 şi 7 octombrie. Domnia sa aduce clarificări la dezinformările care au apărut în spaţiul public referitor la Referendum. "Codul civil este sub Constituţie, poate fi modificat în orice clipă. De exemplu, în Franţa, Codul civil, care prevedea şi acolo definirea căsătoriei ca uniune între un bărbat şi o femeie, a fost modificat în câteva ore, în ciuda unui mare număr de francezi care au ieşit în stradă atunci şi şi-au exprimat dezacordul. Nu doar la noi a apărut necesitatea protejării definiţiei căsătoriei, care pare a fi supusă unor curente ideologice, în sensul în care prin noţiuni noi, concepte abstracte, să se schimbe realitatea. State ca Croaţia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Polonia au simţit nevoia înaintea României de a urca în Constituţia lor definiţia căsătoriei între un bărbat şi o femeie şi astfel şi-au protejat-o la cel mai înalt nivel juridic. Aşa a apărut şi în România această idee, dar nu a avut acelaşi parcurs la fel de liniştit ca în statele din jurul nostru", arată Săcrieru:

"În documentul Amoris Laetitia, dedicat familiei din zilele noastre, Papa Francisc ne încurajează să apărăm căsătoria între un bărbat şi o femeie ca temei al familiei naturale şi să nu ne fie teamă în a o promova, cu riscul de a contrazice sensibilitatea actuală ori curentele de gândire la modă. În acest sens, noi, toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România, vă îndemnăm să susţineţi modificarea articolului 48 din Constituţie prin prezenţa la vot în ziua Referendumului. De asemenea vă îndemnăm călduros să faceţi cunoscut acest eveniment acasă, la muncă, în grupurile de prieteni şi cunoscuţi, şi, ca formă de apostolat, să promovaţi participarea la vot", mai scriu episcopii catolici în îndemnul privind Referendumul.

(Sursă foto: thecatholicassociation org)

Postează un comentariu