Nu există comentarii încă

De ce îl respinge diavolul pe Dumnezeu?

În mai multe locuri din Evanghelie, îl vedem pe Isus întâlnindu-l pe diavol. Ceea ce e curios e că îl întâlneşte - în situaţiile relatate - în oamenii pe care diavolul îi chinuie. Între diavol şi Isus se porneşte un dialog, de cele mai multe ori, minimal, dar dens. Diavolul îl recunoaşte pe Isus: "tu eşti fiul lui Dumnezeu" (Lc 4,41); îi recunoaşte puterea şi misiunea: "ai venit înainte de vreme ca să ne chinui" (Mt 8,21); este arogant, cerându-i lui Isus învoire: "trimite-ne în turma de porci" (Mt 8,29) etc. Sunt dialoguri ca de la egal la egal, în care fiecare îşi adjudecă vreo forţă?

Dacă diavolul recunoaşte măreţia, puterea, lumina şi iubirea lui Dumnezeu, de ce îl respinge cu atâta încăpăţânare pe acest măreţ biruitor, pe acest iubitor Împărat, pe care, misticii văzându-l, părăsesc lumea şi se călugăresc, căutând, din acel moment, doar unirea cu El, căutând doar să îşi aline dorul după Cer? De ce diavolul, văzându-l pe Domnul, şi cunoscându-l din intimitatea vieţii angelice, face opusul?

Pr prof Alexandru Buzalic, autor al studiului "Demonologia creştină - Revelaţie, tradiţie şi raţiune", ne aminteşte, în acest sens, că între diavol şi Dumnezeu există un abis de netrecut, pentru alegerea în veşnicie pe care a făcut-o diavolul împreună cu îngerii lui din lumea nevăzută.

"Îngerii, asemenea oamenilor, posedă libertate, având şi voinţă, şi-au exercitat odată pentru totdeauna, în veşnicie, partea de care să subziste, să slujească planului lui Dumnezeu sau nu. Cei care au refuzat planul lui Dumnezeu, alegând orgoliul şi toate părţile negative care pot umbri firea creată de Dumnezeu, suportă consecinţele alegerii lor în veşnicie. Origen a căzut în greşeala apocastaziei, considerând că, la judecata finala, Dumnezeu, în milostivirea Sa, va merge până acolo încât îl va elibera inclusiv pe Satan din starea aceasta decăzută. Însă această realitate a alegerii făcute de îngeri are consecinţe în eternitate, pentru că nu există spaţiu şi timp în lumea spirituală. Ura diavolului se eternizează şi va fi o constantă permanentă a acestor îngeri decăzuţi."

Postează un comentariu