1

Nisiporești | Pregătiri pentru beatificarea Veronicăi Antal

Anul acesta, la 22 septembrie, va avea loc o sărbătoare deosebită pentru Dieceza de Iași și pentru întreaga Biserică Catolică din România, întrucât la Nisiporești va fi beatificată prima femeie româncă, prima tânără româncă şi primul laic român, Veronica Antal.

Sfânta Liturghie a beatificării va fi prezidată de trimisul papei Francisc, Eminenţa Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, noul prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în prezenţa Preasfinţitului Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a Înaltpreasfinţitului Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, a numeroşi episcopi, a părintelui Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, a numeroşi preoţi şi persoane consacrate şi a tuturor credincioşilor care doresc să ia parte la sărbătoarea de la Nisiporești.

În scrisoarea pastorală a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, intitulată „O floare rară pe meleagurile Moldovei”, citim: „Vestea recunoaşterii martiriului slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal, o tânără laică terţiară din comunitatea Nisiporeşti, vine ca o adevărată stea strălucitoare şi călăuzitoare pentru tinerii zilelor noastre. Aprobând şi iscălind decretul de recunoaştere a martiriului credinţei şi, mai precis, al curăţiei, papa Francisc oferă tuturor tinerilor lumii un exemplu de iubire totală faţă de Cristos, cel curat şi iubitor, cel care prezintă lumii o invitaţie la o viaţă sfântă, la o viaţă curată şi la o mărturie de iubire vrednică de a fi pentru toţi o lecţie de curaj şi de credinţă adevărată”.

În luna aprilie 2018, a avut loc în Parohia Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Nisiporeşti exhumarea, recunoaşterea, extragerea de relicve şi mutarea moaştelor slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal. De atunci, moaștele Veronicăi Antal se află în noua criptă pregătită în biserica din Nisiporeşti.

Celor care se pregătesc să participe la beatificarea Veronică Antal, pr. Damian Patrașcu, postulatorul general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali cu sediul la Roma, le transmite: „Cred că invitația cea mai simplă pe care aș putea să o fac este să se prezinte așa cum ar vrea ei să vină cineva la ei în casă. Sigur că vom merge în Casa lui Dumnezeu, unde este prezentă și Veronica Antal, să ne gândim că în casa noastră vrem să primim persoane curate, persoane care vin să ne bucure, tot așa să ne prezentăm și noi, inspirându-ne din viața ei, din poruncile divine, din tot ceea ce cunoaștem despre ea și cred că i-am face o bucurie dacă ne-am prezenta spovediți înainte de toate, să ne prezentăm cu bucurie, să ne informăm asupra vieții ei, să ne rugăm și să le vorbim și altora, mai ales copiilor și tinerilor, care chiar dacă pare că nu ascultă, ascultă mult mai mult decât credem noi”:

Comentariu (1)

  1. Reply
    Sora Iuliana Lunguspune

    Ma bucur nespus de mult pentru beatificarea unei femei din Romania . Sa mijloceasca pentru noi cei consacrati fidelitate si o atragere spre CRISTOS a tinerilor si copiilor de azi.

Postează un comentariu