Nu există comentarii încă

Ziua de Sfinţire a Clerului | Congregaţia pentru Cler: „Biserica şi lumea au nevoie de preoţi sfinţi!”

Astazi, în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, se celebrează ziua de rugăciune pentru sfinţirea preoţilor sau Ziua de Sfinţire a Clerului. Cu această ocazie, Congregaţia pentru Cler oferă o scrisoare sau un mesaj, care să îi ajute pe preoți să mediteze asupra unei teme specifice, dar să îi încurajeze și pe laici să se roage zilnic pentru a avea preoți sfinți.

Ziua de Sfinţire a Clerului, se citește în Mesajul de anul acesta, „ne oferă ocazia să ne oprim în prezenţa Domnului, pentru a reînnoi amintirea întâlnirii noastre cu El şi, astfel, să revigorăm misiunea noastră în slujba poporului lui Dumnezeu. De fapt, nu trebuie să uităm că fascinaţia vocaţiei care ne-a atras, entuziasmul cu care am ales să mergem pe calea consacrării speciale Domnului şi minunile pe care le vedem în viaţa noastră prezbiterală, au originea lor în întâlnirea de priviri care a existat între Dumnezeu şi fiecare dintre noi”.

Mesajul pentru Ziua de Sfinţire a Clerului 2018 are la bază scena evanghelică a schimbării la faţă a Domnului și propune trei pași mici, care să îi ajute pe preoți să confirme adeziunea lor la Domnul și să reînnoiască viața lor sacerdotală: „a urca sus, a ne lăsa transformaţi, a fi lumină pentru lume”.

Semnificația zilei de astăzi, înainte de toate, este un timp de rugăciune și de reflecție, care ne vorbește despre centralitatea rugăciunii în viața preotului și a credinciosului. De fapt, rugându-se, preoții își amintesc că slujirea lor nu este înrădăcinată în lucrurile care trebuie făcute, în lucrurile pământești. Pentru că fără relația personală cu Domnul, preotul riscă să se cufunde într-o muncă neglijentă, o muncă în care cel care este neglijat este cel care reprezintă centrul vieții sale, Cristos” – pr. Pius Iancu:

La finalul audienței generale de miercuri, 6 iunie 2018, amintind de solemnitatea Inimii Preasfinte a lui Isus, Papa Francisc spunea: „Vă invit să vă rugați în toată luna iunie la Inima lui Isus și să-i susțineți cu apropierea și afecțiunea voastră pe preoți, pentru ca să fie imagine a Inimii sale plină de iubire milostivă”.

Aceasta este misiunea noastră, a preoților, să avem grijă de Cristos slujindu-l în oameni, acel Cristos care ne-a dat vocația de a uni cerul cu pământul. El este cel care coboară cerul în viața omului [...] Rugați-vă pentru preoți. Să ne rugăm unii pentru alții, ca Domnul să ne țină mereu statornici în angajamentele luate” – pr. Laurențiu Dăncuță:

„Să îndepărtăm orice povară şi păcatul care ne împresoară,
să alergăm cu perseverenţă în lupta care ne stă înainte,
cu ochii aţintiţi la Isus, începutul şi desăvârşirea credinţei,
care, în vederea bucuriei ce îi era propusă, a îndurat crucea
şi, neţinând seama de ruşinea ei, s-a aşezat la dreapta tronului lui Dumnezeu!
Gândiţi-vă, deci, la cel care a îndurat o împotrivire atât de mare din partea păcătoşilor, ca nu cumva să vă lăsaţi descurajaţi şi obosiţi în sufletele voastre!”
(Scrisoarea către Evrei 12,1-3)

„Veniți la mine”(înregistrare pe 4 voci - pr. Eugen Budău, Text și Muzică: pr. Ioan Simon, Orchestrație: Eugen Ungureanu).

Publicată de Budau Eugen pe 28 Iunie 2017

Postează un comentariu