2

Institutul Francez de Studii Bizantine din Bucureşti, 10 ani de la reactivare

Pe 5 mai, călugării asumpţionişti din Bucureşti se află în sărbătoare. Se împlinesc 80 de ani de la înfiinţarea Institutului Francez de Studii Bizantine în capitala României şi 10 ani de la reactivarea sa.

În prima parte, programul prevede trei conferinţe pentru publicul larg: Asumpţioniştii de ieri până astăzi la Bucureşti: 80 de ani de istorie (Lucian Dîncă); Institutul Francez de Studii Bizantine din Bucureşti: 10 ani de glorie în slujba studiilor bizantine (Ionuţ Tudorie); Nicolae Iorga şi aportul său la studiul bizantinologiei în România (Liviu Damian). Partea a doua va fi mai meditativă şi introduce la interioritate: un scurt moment de rugăciune în capela comunităţii, urmat de un miniconcert de muzică clasică, flaut & pian, cu doi tineri talentaţi artişti - anunţă pr. Lucian Dîncă, superiorul călugărilor asumpţionişti din România.

"Părinţii asumpţionişti au avut de la origine dorinţa de a lucra la o reconciliere între creştinismul oriental şi cel occidental. În acest sens, părintele nostru fondator, Emmanuel d’Alzon, a fost chemat în audienţă la papa Pius al XI-lea care l-a binecuvântat pe pr Emmanuel şi pe toate operele din Orient şi din Occident. Încă asumpţioniştii nu erau prezenţi în Orient. Această binecuvântare a dat idei şi a deschis orizonturi noi de apostolat pentru tânără Congregaţie care se năştea în acei ani. Părintele d’Alzon a gândit de atunci să trimită discipoli în inima ortodoxiei de atunci, Constantinopolului. Aici, asumpţioniştii şi-au dat seama că, în Occident, tradiţiile orientale sunt ignorate complet. Astfel, au dorit să organizeze un centru de reflecţii, de studii prin care să transmită informaţii de acest gen Occidentului. În 1934, statul turc expulzează de pe teritoriul său toate mişcările creştine pe care ei le considerau ca făcând propagandă. Asumpţioniştii părăsesc Turcia şi , în 1937, ajung în România. În 1938 au inaugurat această clădire în care noi locuim şi azi. Pe 8 mai, acel an, însuşi Nicolae Iorga ţinea conferinţa inaugurală. Acum sărbătorim 80 de ani de la acel moment" - spune pr. Lucian.

Comentarii (2)

  1. Reply
    Radu Ivanspune

    Frumos! Felicitări părinte Ardelean (și) pentru acest interviu.

    De asemenea, felicitări comunității Augustinienilor Asumpționiști din București pentru sărbătorirea celor 80 de ani de la înființarea Institutului Francez de studii Bizantine: mulți ani rodnici și de acum înainte!

  2. Reply
    vioricaspune

    La multi ani cu toata binecuvantarea lui Dumnezeu!

Postează un comentariu