Nu există comentarii încă

Români beatificaţi | Avansează cauza Episcopilor greco-catolici martiri. În lucru, cauza egumenului Leon Manu şi a Rafilei Găluţ, greco-catolici

Biserica Catolică din România are, până acum, 5 români beatificati şi unul în aşteptare. Veronica Antal va fi a şasea fericită, după ce papa Francisc i-a recunoscut meritele care o recomandă ridicării la cinstea altarelor. Toţi aparţin ritului latin.

Biserica Greco-Catolică aşteaptă decizia Vaticanului asupra celor 7 episcopi martiri sub regimul comunist. Procesul lor de beatificare a fost anevoios, întrucât sunt mulţi ca număr, iar documentele despre ei au fost impresionante, atât ca volum, cât şi continut. În momentul de faţă, volumele POSITIO super martyrio aşteaptă să fie pe deplin traduse şi trimite la studiu la cei 9 teologi consultori.

"Procesul este pe drum normal, deşi sunt persoane care se întreabă de ce acum. În 2009, s-a încheiat procesul eparhial pentru recunoaşterea martirilor. În 2011, Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor a emis decretul de recunoaştere a validităţii juridice a procesului efectuat, adică a validat ce s-a făcut în România. În tot acest timp, au fost audiaţi martori. La cauza greco-catolică aducem experienţa de la Fericitul Ghika şi Fericitul Durcovici. De exemplu, la Mons. Ghika, din momentul în care s-a dat decretul de validitate până ce s-a prezentat volumul Positio au trecut 4 ani jumate. Acum, în faza romană a procesului, se ţine cont de tot ce s-a adunat şi trebuie să se redacteze şapte biografii între 10-20 de pagini, dar foarte documentate, fiecare afirmaţie trebuie să aibă bază documentată foarte serios. Sunt trei capitole ale martiriului şi trebuie demonstrate. Se lucrează mai greu pentru că au apărut valuri de arhive noi" - spunea, în 2014, Emanuel Cosmovici, colaborator al postulaturii greco-catolice pentru episcopii martiri, 

Episcopilor greco-catolici martiri li se alatură şi Leon Manu, călugar bazilitan, egumenul greco-catolic al mănăstirii greco-catolice Nicula, mort pentru credinţa catolică în temniţa din Gherla. Însă procesul lui de beatificare se află în faza iniţială la nivel eparhial, momentan postulatura lucrând la finalizarea biografiei Servului lui Dumnezeu precum şi la adunarea tuturor scrierilor şi publicațiilor realizate de către el.

Pe rol se află şi procesul Rafilei Găluţ, fecioara stigmatizată de la Bocsig, de a cărui caz s-a ocupat, în faza eparhială, însuşi PS Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj. Viaţa ei este împodobită de miracole.

Cauza ei a intrat în atenţia Vaticanului la sfârşitul lui 2015. Atunci s-a primit Ordinul “Nulla Ost” pentru începerea procesului de beatificare. Demersurile au început însă de mai devreme, însuşi ierarhul locului ocupându-se personal de alcătuirea dosarului înaintat Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Cercetarea eparhială s-a încheiat anul trecut, în luna iulie. Procesul a intrat de atunci în faza romană.

PS Alexandru Mesian a spus, la Radio Maria, cine este această greco-catolică cu faimă de sfinţenie, la al cărei mormânt vin, din 1939, numeroşi credincioşi pentru a se ruga, cerându-i mijlocirea.

Postează un comentariu