1

Pr. Alexandru Buzalic: „Triodul, o pedagogie de ordin divin”

Perioada Triodului este cea mai lungă perioadă liturgică specifică - un timp deosebit de complex şi de încărcătură spirituală care ne pune înaintea unor mari mistere ale mântuirii. Aici e inclus şi timpul postului mare. Însă cum se petrece această trecere acum, în plină iarnă, spre toate acestea?

"Intrăm într-un timp al ridicării noastre. (...) În prima parte, pregătim pedagogic pătrunderea în post. Duminica vameşului şi a fariseului începe cu aspectul pedagogic, spiritual al rugăciunii. (...) După ce am învăţat ce este rugăciunea şi pocăinţa, adică schimbarea mentalităţii, în Duminica fiului risipitor vedem că, dacă avem această căinţă, ne putem oricând ridica. Tatăl este un fiu milostiv care îl primeşte oricând pe fiul risipitor în braţele sale şi-l repune în demnitatea sa. (...) Duminica înfricoşătoarei judecăţi ne arată care este destinul întregii creaţii; nu este un sfârşit, ci o ajungere la o plinătate pe care Dumnezeu a pregătit-o în planul său universal de mântuire. Este vorba de o restaurare a dreptăţii originare, când omul este chemat să trăiască într-o împărăţie a lui Dumnezeu la o scară planetară. Acest lucru va însemna un cer nou, un pământ nou, o nouă relaţionare cu Dumnezeu, un mister a cărui împlinire o aşteptăm cu toţii. Apoi începe postul, un periplu în care suntem chemaţi să peregrinăm timp de 40 de zile, urmând ideatic planul creaţiei lui Dumnezeu, începând cu izgonirea lui Adam din Rai; este vorba de momentul în care începe istoria noastră imperfectă: omul îşi pierde starea originară şi îşi începe un periplu istoric, trecând printr-o lume care îi devină ostilă."

În interviul pentru Radio Maria, Pr. Alexandru explică interesant toată această perioadă, ţesându-şi explicaţiile şi cu argumente antropologice, istorice, chiar ştiinţifice despre post.

Comentariu (1)

  1. Reply
    Maria Cucspune

    Mulțumim frumos!
    Explicații inedite și complete, foarte interesante toate detaliile oferite de părintele Alexandru!
    Lăudat de Isus și Maria!

Postează un comentariu