1

Unitatea creştinilor | BRU, model imitabil în refacerea unităţii sau ghimpe? Pr. Mitrofan Ioan: „BRU, o Biserică adevărată”

Ce rol are Biserica Română Unită în ecumenism? BRU este parte a Bisericii Ortodoxe din Ardeal care a luat decizia, într-o anumită conjunctură istorică, de a se uni cu Biserica Romei. Ceea ce, în momentul incipient, era privit cu tumult, în timp s-a demonstrat ca decizie bună, prin experienţa trăirii concrete de către comunităţile respective a dogmelor creştine garantate de Biserica Romei. Dar în ce mod concret se constituie acum Bisericile orientale unite cu Roma ca model imitabil în drumul spre refacerea unităţii creştine? L-am intrebat pe Pr. Ioan Mitrofan:

"Biserica noastră a rămas un ghimpe, atâta vreme cât noi (n.r. greco-catolicii) nu am fost agreaţi ca mari români. (...) Din păcate, m-a bulversat documentul care a specificat că uniatismul nu e metodă contemporană de refacere a unităţii. Atunci, 40 de ani, cât BRU a fost desfiinţată legal, mă întreb de ce nu s-a găsit, în cazul acesta, o metodă alternativă de refacere a unităţii măcar între cele două Biserici, Ortodoxă şi Romano-Catolică, ce rămăseseră legale în comunism. (...) Sunt trist pentru că, la nivel de parohie, această sensibilitate spre împăcare nu este cultivată, şi pentru că dihonia între creştini nu este evaporată. (...) BRU nu face dihonia, ci o suportă, dar ea tace şi se pleacă pentru a nu spori discordia. În ecumenism, nici cât am putut nu facem" - spune pr Ioan Mitrofan în interviul pentru Radio Maria.

Comentariu (1)

  1. Reply
    Emil Dumeaspune

    Bine mai spuneți, părinte! De ce însă acest adevăr este atât de dureros?

Postează un comentariu