Nu există comentarii încă

Ziua Culturii Române | Eugen Simion: „Fără Eminescu, cultura română ar fi fost mai săracă” | Ioan F. Pop: „Avem un trecut cultural doar dacă avem un prezent care-l poate valoriza”

Astăzi este Ziua culturii naţionale, prilej de a lua în atenţie toate dimensiunile culturii române. Ne mândrim cu poeţi, scriitori, actori, regizori, muzicieni, arhitecţi, sculptori sau pictori - care au ridicat cultura româna la nivel de artă, o cultură tânără, dar dinamică şi crescândă. Ce înseamnă cultura naţională, din ce a răsărit ea, în ce spaţiu vast ne-a dus şi ce traiectorie putem să ii prefaţăm pentru un viitor capitol?

Mihai Eminescu este medalionul Zilei culturii naţionale

Academicianul Eugen Simion a propus data de naştere a poetului naţional ca moment de sărbătoare a culturii române. Eminescu este un geniu în jurul căruia gravitează multe merite culturale, dar şi un mister. Opera lui intrigă şi azi oamenii culturii, ai artei, evident, ai literaturii - toţi încercînd încă să îi desluşească sensuri noi.

Criticul Eugen Simion spune că o zi dedicată culturii române nu poate exista fără emblema Eminescu. Cultura română este legată de el, geniul creator de cultură şi care ni se constituie model de cultură. Este un poet naţional care s-a impus prin opera sa şi nu prin alegere, mai remarcă academicianul. În complexitatea operei sale, Eminescu este un personaj care leagă românii de cauza unor aspiraţii comune, naţionale şi deosebit de înalte:

"Fără Eminescu, culturii române i-ar fi lipsit oglinda de tip eminescian"

Mihai Eminescu este un personaj impunător, erudit prin complexitatea cunoştinţelor acumulate. Este farul culturii române, sub ale cărui lumini se ţes dorurile comune ale românilor şi care absoarbe toate elementele, şi cele mai mărunte, ale literaturii antecedente - cum spunea George Călinescu.

Cultura vorbeşte despre aspiraţiile oricărui popor, iar Eminescu a exprimat dezideratele conaţionalilor lui în cele mai meşteşugite slove. Cultura română se înalţ[ prin aportul lui Eminescu, iar opera lui ne intrigă să păşim mereu într-un drum care se face în sus, spre înălţime, ca să putem ajunge la desluşirea ei şi la nivelul ei. Pecetea noastră spirituală dă măsura culturii noastre în armonia universală a culturii. De aceea şi noi trebuie să sunăm bine în acest cor al culturii mondiale - spune scriitorul Ioan F. Pop:

Ziua Culturii Naţionale este marcată începând din anul 2011; potrivit iniţiatorilor, membrii Academiei Române, alegerea datei are legătură cu naşterea lui Mihai Eminescu, în care „românii văd un poet reprezentativ pentru spiritualitatea şi forţa lor de creaţie”. Propunerea legislativă (adoptată de Senat la 6 septembrie 2010 şi de Camera Deputaţilor la 16 noiembrie) mai prevede că autorităţile centrale şi locale vor sprijini material şi financiar manifestările şi acţiunile cultural-artistice dedicate acestei sărbători.

Postează un comentariu