Nu există comentarii încă

Belarus | A început întâlnirea Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa

Adunarea plenară cuprinde Președinții celor 33 de conferințe episcopale din Europa, sau delegații lor, și câțiva invitați de onoare – arhiepiscopi și episcopi din Monaco, Cipru, Chișinău, Estonia – ce reprezintă Biserica Catolică în total în 45 de țări. Din partea Conferinței Episcopal din România participă ca delegat PS Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.


În acest an, pentru prima dată, la invitația Excelenței Sale Tadeusz Kondrusiewicz, Arhiepiscop de Minsk-Mohilev, această întâlnire a Adunării Plenare a Președinților conferințelor episcopale are loc în Belarus. Obiectivele asupra cărora se focalizează atenția episcopilor în cadrul acestei întâlniri sunt legate de pastorația tinerilor și misiunea CCEE în Europa.

Cu ocazia prezenței lor în Belarus episcopii vor întâlni comunitatea catolică locală, împreună cu care vor celebra 500 de ani de la prima tipărire a Bibliei în limba bielorusă și 950 de ani de la prima menționare a orașului Minsk în cronicile primare.

Jurnaliștii acreditați prezenți la această întâlnire sunt: Abdelmoula Dorota – KAI (Polonia), Aliaksandr Amialchenia – Radio Vatican, Antunovic Slavko – IKA (Croația), Andrea Bellizi – Observatorul Roman, Chiara Biagioni – Sir Europa (Italia), Catalina Faustino – Cadena Cope ( Spania), Andrea Gagliarducci – Aci Stampa (Internațional), Karoly Istvan – Magyar Kurir (Ungaria), Doru Popovici – Radio Maria (Romania). Responsabilul biroului de presă din partea CCEE este Thierry Bonaventura iar din partea conferinței episcopale din Bielorusia este Yuri Sanko împreună cu directorul portalului Catholic.by – Kiryl Bardonau. 

Prima întâlnire de azi a avut loc în palatul prezidențial, unde episcopii în frunte cu președintele CCEE, Cardinalul Angelo Bagnasco l-au întâlnit pe președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko care, adresându-se celor prezenți, a spus: „Apreciem faptul că ați ales țara noastră pentru această întâlnire, lucru care confirmă că suntem un exemplu de viață pacifică și conviețuire ale diverselor religii și naționalități”.

Cardinalul Angelo Bagnasco, Președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), adresându-se Președintelui Lukașenko a mulțumit pentru invitația primită și pentru politica pozitivă în privința familiei, care favorizează natalitatea derulată de guvernul bielorus. Excelența Sa Cardinalul Bagnasco a amintit că mai sunt de făcut câțiva pași împreună pentru ca preoții misionari să-și poată desfășura activitatea misionară și în această țară.

Dreptul la libertatea religioasă trebuie să-l aibă fiecare persoană din lume, iar acesta stă la baza mai multor drepturi umane, inclusiv cele civile, a afirmat astăzi la Minsk (Belaus), în cadrul unei Conferințe de Presă, cardinalul Bagnasco. Vorbind despre rolul CCEE, Cardinalul a spus că misiunea acestuia este în primul rând aceea de a cunoaște realitățile bisericești de pretutindeni și de a împărtăși din experiența acumulată tuturor bisericilor naționale și locale.

Cardinalul Vincent Nichols, vicepreședinte al CCEE a vorbit despre a doua temă a acestei întâlniri și anume despre cele două principii de bază în ceea ce privește viitorul tinerilor și relația acestora cu biserica: demnitatea tinerilor și bunul comun la care sunt invitați să contribuie cu toții. El a mai vorbit despre depresia care acaparează sufletele tinerilor datorită singurătății în care aceștia trăiesc, despre identitatea personală care a devenit prea fluidă, despre Europa ca un nou tărâm pentru evanghelizare, despre modul raportării dintre generații și despre drama mileniului nostru, care nu recunoaște faptul că indiferent de timpul în care trăim, Cristos rămâne unica cale de mântuire.

Postează un comentariu