Nu există comentarii încă

Luna August, luna Sfintei Fecioare Maria, Regină

În Biserica Catolică, luna August este dedicată şi ea Mariei, patroana spirituală a Radio Maria. Peste tot în lume, creştinii catolici o cinstesc în mod deosebit pe Mama lui Dumnezeu, rudenia noastră de pe pământ, mijlocitoarea harurilor menite să desăvârşească viaţa noastră spirituală, să fie tărie în încercări, să mângâie şi să lumineze orice înserat al durerilor vieţii.


Pentru catolicii de tradiţie bizantină, din prima zi a lunii August începe postul Adormirii Maicii Domnului, timp de pregătire sufletească pentru cea mai mare sărbătoare a Mariei. De altfel, praznicul de pe 15 august adună anual, în ţara noastră, mii de pelerini la sanctuarele zidite în cinstea Mariei. Merg acolo cu durerile lor, cu mulţumirile lor, cu intenţiile pe care le şoptesc fierbinte şi în dragoste celei pline de har. Este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase sărbători.

Marea sărbătoarea a Adormirii Maicii Domnului venerează, în fapt, realitatea exprimată de a patra dogmă mariană: Ridicarea Preacuratei Fecioare Maria cu trupul şi cu sufletul la cer. La sfârşitul vieţii pământeşti, Maria este ridicată la cer, fiind întru totul neprihănită, imaculat concepută, neatinsă, prin puterea lui Dumnezeu, de păcatul originar, motiv pentru care arhanghelui Gavril o şi găseşte la Bunavestire ca fiind deja "plină de har".

Dogma ridicării Mariei la cer a fost proclamată de papa Pius al XII-lea, pe 1 noiembrie 1950, prin constituția apostolică „Munificentissimus Deus”. Papa a evitat să se pronunțe dacă Fecioara Maria a murit şi apoi a fost ridicată la cer sau dacă a fost direct ridicată la cer atunci când i se apropia sfârşitul. Cert este că trupul ei nu a cunoscut putrezirea, bucurându-se cu anticipație de învierea de care şi trupurile noastre vor avea parte la sfârşitul lumii. Acest adevăr medităm şi în misterele de mărire ale Sfântului Rozar.

În fine, pe 22 august, în calendarul latin este şi sărbătoarea titlului de regină a Mariei: Sfânta Fecioară Maria, Regină. Iniţial, a fost pe 31 mai, dar papa Paul al VI-lea o mută pe 22 august. Pentru aceste motive, luna august este închinată ei cu titlul de Regină.

Postează un comentariu