Nu există comentarii încă

Liturghie festivă la Cluj pentru marcarea Centenarului. Întâlnirea frăţească între PS Florentin şi IPS Andreicuţ şi inaugurarea statuii Cardinalului Iuliu Hossu, printre momentele speciale din ajunul Zilei Naţionale

Liturghia a fost celebrată vineri dimineaţă de către PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic al Clujului, împreună cu PS Vasile Bizău, episcopul greco-catolic al Maramureşului. A fost prezent în altar şi Eminenţa Sa Francesco Cardinal Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii papale San Paolo fuori le Mura, din Roma. Numeroase oficialităţi locale şi de Stat au întregit rândul invitaţilor de onoare.

"A fost o bucurie pentru noi să împlinim şi acest deziderat al Cardinalului Iuliu Hossu: dorinţa de unitate şi între Biserici", spune, pentru Radio Maria, Pr. Daniel Avram, purtător de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice din Cluj, vorbind şi despre nivelul relaţiilor interconfesionale în urbea de pe Someş:

Liturghia festivă a fost prefaţată de luările de cuvânt ale invitaţilor de onoare. Printre ei, IPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul ortodox, evocând dorinţa Mântuitorului de unitate între cei ce-l slujesc: "Lumea aceasta are nevoie de armonie, de pace, întâi de unitate spirituală, apoi de unitate pe tărâmul civic. Andrei şi Petru erau fraţi de sânge, iar ei, din cer, se roagă pentru pacea şi armonia lumii, pentru că e nevoie atât de mare de concordie într-o lume care se secularizează!" Mitropolitul l-a elogiat, în discursul său, şi pe cardinalul Iuliu Hossu, chiar dacă prin cuvinte puţine, dar rostite cu înflăcărare.

Cardinalul Monterisi şi-a arătat bucuria de a participa la eveniment "în ziua în care Biserica, de ambele confesiuni, se uneşte într-o mare sărbătoare comemorativă a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat. Sfântul Apostol Petru, corifeul apostolilor, şi Sfântul Apostol Andrei erau fraţi, rude de sânge, fiind amândoi fiii lui Iona. Cât de frumos este când fraţii sunt împreună, zice psalmistul, şi motivează: pentru că unde este unirea, acolo a poruncit Domnul binecuvântarea şi viaţa până în veac."

După Liturghie, a fost dezvelită şi sfinţită statuia Cardinalului Hossu, amplasată în faţa Catedralei greco-catolice. "Eminentul arhiereu a înţeles de atunci că actul de la 1918 nu a fost săvârşit doar de popor, ci a fost un act dorit şi binecuvântat de Dumnezeu. Actul pe care-l cerebrăm acum împlineşte, de fapt, o dreptate şi un adevăr; este un act de reparare adus Bisericii Greco-Catolice, un act de reînviere a unei memorii pierdute, a unui spirit care trebuie să renască în poporul nostru, spiritul cinstirii făuritorilor marii uniri, spiritul cinstirii celor care au păstorit acest neam în timpurile sale dificile. (...) Cardinalul a păstorit aici cu vrednicie, iar la 30 de ani de la aniversarea momentului marii uniri, s-a întâlnit cu făuritorii marii uniri, dar nu pentru a sărbători acel moment, ci s-au întâlnit în altă parte: la Sighet, pentru că, trebuie să o spunem, aceasta a fost răsplata pe care au primit-o făuritorii marii uniri. Să-l rugăm pe Dumnezeu pentru ca aşa ceva să nu se mai repete! Acum, Cardinalul a revenit acasă", a spus PS Florentin la dezvelirea statuii Arhiereului martir.

Postează un comentariu