Nu există comentarii încă

Maria Radna: A început pelerinajul sărbătorii Naşterii Maicii Domnului

Basilica papală „Maica Harurilor” şi-a deschis porţile pentru ediţia din 2018 a pelerinajului de toamnă. Cu hramul „Bunavestire”, sanctuarului marian îi vor trece pragul peste 25 000 de pelerini în cele 3 zile al căror punct culminant este Liturghia solemnă din sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului.


Maria Radna este cel mai mare loc de rugăciune catolic din vestul României închinat Maicii Domnului. Sanctuarul se înalţă semeţ pe o coamă de deal de la marginea laterală a Lipovei, oraşul format din unirea sa cu istoricele localităţi Radna, care are din 1767 comoara acestui loc de rugăciune în forma pe care o cunoaştem azi, şi Şoimoş, care adăposeşte cetatea cu acelaşi nume, o impozantă construcţie amplasată pe o colină deasupra Văii Mureşului, transformată într-o reşedinţă luxoasă de către regele Matei Corvin.

În ultimii ani, sanctuarul a trecut prin numeroase lucrări de renovare şi restaurare de a căror supervizare s-a ocupat îndeaproape, cu multă trudă şi dăruire, pr. Andreas Reinholz, rectorul sanctuarului Maria Radna. Biserica, găsită în 2003 aproape o ruină, şi-a recăpătat acum strălucirea de odinioară. La capătul lucrărilor, lăcaşul de cult a fost resfinţit în 2015. Deşi mai sunt mici lucruri de finisat, pr Andreas e mulţumit că, de-acum, pelerinii se pot ruga într-un loc înnoit, în care rugăciunea nicicând nu s-a oprit în cei peste 300 de ani de pelerinaj.

Mulţimea de pelerini români, maghiari, croaţi, bulgari, germani, slovaci, din Ardeal sau din Moldova, din Banat ori Crişana, adică de peste tot, vin cu aceeaşi credinţă la icoana miraculoasă a Maicii Domnului, înfrumuseţată şi ea în cadrul lucrărilor de restaurare. Toţi se adună în jurul Mariei şi înalţă rugăciuni fierbinţi pentru a cere de la Maica Harurilor, patroana bazilicii, binefaceri şi protecţie. Icoana încă mai face minuni, spune pr Andreas Reinholz.

Pelerinii sosesc în ajunul sărbătorii. Vin pelerini de pe 6 septembrie, mulţi chiar pe jos, În special cei bulgari, ca în tradiţionalele pelerinaje, iar ceremoniile speciale continuă şi pe data de 7 septembrie. În data de 8 septembrie, toţi participă, deja cu sufletul primenit, la Liturghia mare a sărbătorii.

Despre toate acestea, echipa Radio Maria România, aflată la Maria Radna în aceste zile, l-a intervievat pe părintele paroh.

Postează un comentariu