Nu există comentarii încă

„Ecumenismul trebuie să refuze orice concentrare autoreferenţială” – Papa Francisc, la Rugăciunea ecumenică de la Geneva

Cea mai recentă călătorie apostolică a Papei Francisc a fost pelerinajul ecumenic de o zi, din luna iunie, la Geneva, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la înființarea Consiliului Mondial al Bisericilor - din care fac parte aproximativ 350 de Biserici din lumea întreagă, printre care și Bisericile ortodoxe.

În cadrul acestui pelerinaj, Papa Francisc a participat la Rugăciunea ecumenică de la sediul Consiliului Mondial al Bisericilor, a vizitat Institutul ecumenic din Bossey, unde se pregătesc reprezentanți ai diverselor Biserici și Comunități ecleziale de pe toate continentele, a participat la Întâlnirea ecumenică propriu-zisă, tot la sediul Consiliului Mondial al Bisericilor, iar, la finalul pelerinajului, a celebrat Sfânta Liturghie cu episcopii și credincioșii elvețieni, la Palatul Expozițiilor din Geneva.

În cadrul Rugăciunii ecumenice de la sediul Consiliului Mondial al Bisericilor, Papa Francisc a prezentat un discurs despre angajarea ecumenică, pornind de la cuvintele apostolului Paul către galateni, pe care îi invită să „umble potrivit Duhului” (Gal 5,16.25). Spune Papa în discursul său: „Privind la drumul nostru, putem să ne oglindim în unele situaţii din comunităţile din Galaţia de atunci: cât de greu este să se potolească animozităţile şi să se cultive comuniunea, cât de greu este a ieşi din contraste şi refuzuri reciproce alimentate timp de secole! Şi mai greu este a rezista la ispita vicleană: a sta împreună cu alţii, a merge împreună, dar cu intenţia de ne a satisface vreun interes. Aceasta nu este logica apostolului, este cea a lui Iuda, care mergea împreună cu Isus, dar pentru afacerile sale. Răspunsul la paşii noştri şovăielnici este mereu acelaşi: a merge potrivit Duhului, purificând inima de rău, alegând cu încăpăţânare sfântă cale a Evangheliei şi refuzând scurtăturile lumii”.

 „Iată drumul pe care ni-l propune Sfântul Părinte: a merge împreună, a ne ruga împreună, a lucra împreună, lăsând la o parte autoreferențialitatea de etnie, de grup sau personală. Acest drum are o țintă, iar ținta este unitatea” – pr. Albert Goșman (OFMCap):

Foto: vatican.va

Postează un comentariu