Radio Maria spacer Radio Maria - O rază de lumină pentru sufletul tău! Ascultă Radio Maria Live! spacer
AcasăŞtiri201026 Aprilie: Biserica Romano-Catolica s-a aflat ieri in Duminica Bunului Păstor. In aceeaşi zi a avut loc Ziua Mondiala de Rugăciune pentru Vocaţii
Frecvenţe

Bacău: 89,6 MHz

Baia Mare: 95,4 MHz

Blaj: 94,4 MHz

Oradea: 102,2 MHz

Roman: 1485 KHz - AM

Târnăveni: 87,7 MHz

Zalău: 92,5 MHz

PE TELEFON: 0315040405

Statele Unite ale Americii: tel. 17128328450

PE INTERNET: șterge spațiul gol din string-urile de mai jos înainte de accesare

winamp: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.pls

Itunes: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.m3u

window media: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.asx

quick time: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.qtl

real player: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.ram

DIGI: 12687 MHz

CABLU TV RDS-DIGI: în toate localităţile marcate pe hartă

Hartă acoperire

Eveniment
Semnează pentru obținerea de frecvență RADIO MARIA în orașul tău!

Semnează pentru obținerea de frecvență RADIO MARIA în orașul tău!

Contact

Asociaţia Radio Maria România

Adresă:

Str. Spartacus nr. 33
410466 - ORADEA
ROMÂNIA

CIF: 22107874

Tel: +40.359.191.291

Email: contact@radiomaria.ro

Legătură
Legătură World Family of Radio Maria

Biserica Romano-Catolica s-a aflat ieri in Duminica Bunului Păstor. In aceeaşi zi a avut loc Ziua Mondiala de Rugăciune pentru Vocaţii

Biserica Romano-Catolica s-a aflat ieri in Duminica Bunului Păstor. In aceeaşi zi a avut loc Ziua Mondiala de Rugăciune pentru Vocaţii

Duminica a IV-a a Pastelui este, in Biserica Romano-Catolica, duminica Pastorului si a vocatiei. Liturghia ne propune Evanghelia Bunului Pastor de la Ioan 10,27-30. În Ziua de rugaciune pentru vocatii Isus ne spune ca oile sale îi asculta glasul, el le cunoaste, ele îl urmeaza si el le da viata vesnica. Păstorul cel Bun dă oilor “viaţa cea veşnică”: aceasta este lucrarea esenţială pentru care Isus a venit în lume, iar viaţa veşnică este tocmai cunoaşterea/comuniunea de iubire cu Dumnezeu şi cu cel pe care L-a trimis.

In cadrul Sfintei Liturghii celebrata, ieri, la catedrala romano-catolica Adormirea Maicii Domnului din Iasi, cuvintul de invatatura pe marginea acestei teme a fost rostit de preotul Viorel Ababei, director spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iaşi. In cuvintul sau de invatatura, pr. Viorel a mentionat faptul ca evanghelia din Duminica Bunului Pastor este un text pascal. Iata si de ce:

PR. VIOREL ABABEI: "Este un text pascal datorita acestor cuvinte: Eu le dau viata vesnica. Aceste cuvinte ne privesc pe noi. Isus ne asigura ca toti cei care vom crede in El, care vom face parte din Biserica lui, vom avea aceeasi soarta ca si el: vom invia! Vom mosteni viata vesnica. Dar nu si fara propria noastra constributie."

Cine este păstorul? Conform Evangheliei, este cel care îşi cunoaşte turma, este cel care nu lasă ca cineva să fie răpit din mâna lui atunci când se apropie primejdia, dar, mai ales, este cel care nu lasă pe nimeni să piară. Cum il putem asculta astazi pe acest pastor care s-a intors in cer? Preotul Viorel Ababei spune ca Isus nu ne-a abandonat dupa Inaltarea la cer, trimitindu`i pe Apostoli sa raspindeasca cuvintul sau.

"Le-a poruncit Apostolilor sai sa mearga in lumea intreaga si sa predice ei invatatura Lui. Cine pe voi ma asculta, pe mine ma asculta, le spune Isus acestora."

Ne plângem uneori de provocările cu care societatea întâmpină misiunea păstorilor. Cristos nu a trăit într-un context cu totul diferit de cel al societăţii de astăzi! Mentalităţile progresiste, mereu vulnerabile şi în mişcare, negarea tradiţiei şi derâderea adevăratelor valori umane împreună cu refuzul vădit al moralei creştine sunt câteva din elementele care fac obiectul cunoaşterii turmei, aşa cum şi Cristos o cunoaşte. Pr. Viorel Ababei subliniaza faptul ca desi pastorii Bisericii de astazi sint supusi tentatiilor, credinta noastra in misiunea Bisericii nu trebuie sa se clatine. Avem in urma experienta incercarilor din Biserica. Acestea nu au reusit sa darime Biserica lui Hristos ci au facut-o mai puternica.

"Biserica lui Cristos nu va disparea, cum nu a disparut nici pana acum in ciuda tuturor scandalurilor. Portile iadului nu o vor birui. In urma acestor atacuri si prigoniri, Biserica iese mai puternice. Fiecare persecutie a produs martiri. Martiriul, la randul sau, este samanta din care se nasc noii marturisitori ai credintei."

Mii de pelerini erau adunati ieri, in Duminica Bunului Pastor, in Piata Sf. Petru din Vatican pentru a se ruga impreuna cu Sf. Parinte. Vorbind la rugaciunea "Regina Coeli", papa Benedict al XVI-lea le-a cerut credinciosilor sa se roage pentru noi vocatii la preotie si la viata consacrata. In discursul sau, papa Benedict a spus si cum putem asculta glasul Domnului si cum il putem recunoaste. Astfel, glasul Domnului rasuna prin predicarea Apostolilor si a succesorilor lor.

La Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a avut loc o expozitie care a fost menita sa exemplifice prin diverse materiale carisma societatilor de viata consacrata din zona Roman si Bacau. In acelasi timp, in cadrul editiei de simbata a emisiunii Actualitatea Bisericii, invitatii emisiunii, preoti si persoane consacrate, au vorbit despre ceea ce inseamna vocatia si despre actuala criza a vocatiilor din Biserica Catolica astazi.

In mesajul sau cu ocazia celei de-a 47-a zile mondiale de rugaciune pentru vocatii, papa Benedict al XVI-lea noteaza in text faptul ca element fundamental şi de recunoaştere a oricărei vocaţii la preoţie şi la consacrare este prietenia cu Cristos: "Isus trăia în constantă uniune cu Tatăl şi aceasta trezea în ucenici dorinţa de a trăi aceeaşi experienţă, învăţând de la el comuniunea şi dialogul neîncetat cu Dumnezeu. Dacă preotul este „omul lui Dumnezeu”, care aparţine lui Dumnezeu şi care ajută la a-l cunoaşte şi iubi, nu poate să nu cultive o profundă intimitate cu el, să rămână în iubirea lui, dând spaţiu ascultării Cuvântului său. Rugăciunea este prima mărturie care suscită vocaţii. Alt aspect al consacrării sacerdotale şi vieţii călugăreşti este dăruirea totală de sine lui Dumnezeu, mai observa Sfintul Parinte. Un al treilea aspect care nu poate să nu-i caracterizeze pe preot şi persoana consacrată este trăirea comuniunii. Isus a indicat ca semn distinctiv al celui care vrea să fie ucenic al său comuniunea profundă în iubire: „Prin aceasta vor recunoaşte toţi că sunteţi discipolii mei: dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii” (In 13,35). În mod special, preotul trebuie să fie om de comuniune, deschis tuturor, capabil să facă să umble unită întreaga turmă pe care bunătatea Domnului i-a încredinţat-o, ajutând la depăşirea divizărilor, la remedierea sciziunilor, aplanarea contrastelor şi neînţelegerilor, iertarea ofenselor. Existenţa însăşi a călugărilor şi călugăriţelor vorbeşte despre iubirea lui Cristos, când ei îl urmează în deplină fidelitate faţă de Evanghelie şi cu bucurie îi asumă criteriile de judecată şi de comportament. Fiecare preot, fiecare consacrat şi fiecare consacrată, fideli vocaţiei lor, transmit bucuria de a-l sluji pe Cristos, şi invită pe toţi creştinii la a răspunde chemării universale la sfinţenie", noteaza suveranul pontif in mesaj.

Vocatia, spune pr Cristian Tiba, totodata calugar franciscan, este un raspuns la chemarea lui Dumnezeu.

"Un raspuns de iubire la chemarea lui Dumnezeu. Este o chemare pe care omul o implineste atat intr-o forma de viata consacrata cat si in iata de familie."

Vocatia nu inseamna doar chemarea la preotie sau monahism. Vocatia se manifesta si prin chemarea la formarea unei familii crestine. Pr Iosif Enasoae de la Iasi, responsabil cu pastoratia famiilor, spune ca, de asemenea, chemarea la casatorie este o chemare speciala din partea lui Dumnezeu.

"Sunt si persoane care sunt chemate sa traiasca in daruire lui Dumnezeu chiar in afara acestor structuri definite ale Bisericii, in celibat, in curatie. Putem vorbi foarte bine despre vocatia la casatorie. Aceasta este un dar special oferit de Dumnezeu. Ar trebui credinciosii sa descopere acest lucru pentru ca ar trai mai implicati si mai fericiti darul acesta al chemarii la casatorie. Si-ar da seama ca si ei sunt, de fapt, chemati."

In ceea ce priveste tot mai discutatul subiect al crizei vocatiilor, protoegumentul manastirii greco-catolice "Sf. Arhangheli Mihail si Gavril" din Prilog, judetul SM, pr Ieronim Romocea, este de parere ca aceasta situatie de criza nu afecteaza Biserica ca institutie ci intimitatea persoanei chemate la o forma de viata consacrata.

"Daca nu colaboram cu harul, vocatia ramine necultivata. Rolul formatorului, in manastire, este acela de a cultiva vocatiile. Nu exista criza de vocatii in Biserica. Dumnezeu se ingrijeste de Biserica sa si da omul potrivit la locul potrivit. Problema apare in momentul in care cel chemat nu mai isi intelege misiunea."

La rindul sau, sr Cornelia Muresan de la Zalau este de parere ca e de datoria fiecarui crestin sa se roage pentru vocatii si pentru cei chemati sa`i slujeasca Domnului. Iata cum argumenteaza aceasta opinie.

"Fiecare dintre noi dorim sa avem la capatai un preot. Daca nu ne vom ruga, nepotii, stranepotii nostri nu vor avea posibilitatea botezului sau a unei persoane care sa le confere sacramentele Bisericii. Rolul laicilor este acela de a se ruga pentru noi vocatii si pentru ca cei care sunt acum preoti sa fie fideli misiunii lor. Dumnezeu nu trimite seceratori daca nu ne rugam si nu ii cerem lucratori."

Mărturia personală, constând din alegeri existenţiale şi concrete, îi va încuraja pe tineri să ia decizii angajante, la rândul lor, care învestesc propriul viitor. Pentru a-i ajuta este necesară acea artă a întâlnirii şi dialogului capabilă să-i lumineze şi să-i însoţească, mai presus de toate prin acea atitudine exemplară a existenţei trăite ca vocaţie. Aşa a făcut Sfântul Paroh de Ars, care în contact cu enoriaşii parohiei sale, „îi învăţa mai ale prin mărturia de viaţă. Din exemplul săi, credincioşii învăţau să se roage”, incheie papa Benedict al XVI-lea mesajul sau cu ocazia elei de-a 47-a zile mondiale de rugaciune pentru vocatii.

Claudiu Ardelean

Caută ştire

    Avansată

Donaţii

Teledon COD SWIFT RO22XXX:

Cont Euro RO27BTRL 00504205 G52209XX

Teledon COD SWIFT BTRLRO22XXX:

Cont Dolari RO67BTRL USDCRT 00G5220901

Prin mandat poştal:

Oradea, Str. Spartacus, nr.33,cod 410466, CIF 22107874

Prin transfer bancar:

Cont Lei RO52 BTRL 0050 1205 G522 09XX

Banca Transilvania Oradea

Cu carte de credit: