Radio Maria spacer Radio Maria - O rază de lumină pentru sufletul tău! Ascultă Radio Maria Live! spacer
AcasăŞtiri20091 Octombrie: Majoritatea românilor susţin legalizarea prostituţiei. Situaţia ar putea fi mai mult decât alarmantă în ceea ce priveşte moralitatea greşită a poporului român
Frecvenţe

Bacău: 89,6 MHz

Baia Mare: 95,4 MHz

Blaj: 94,4 MHz

Oradea: 102,2 MHz

Roman: 1485 KHz - AM

Târnăveni: 87,7 MHz

Zalău: 92,5 MHz

PE TELEFON: 0315040405

Statele Unite ale Americii: tel. 17128328450

PE INTERNET: șterge spațiul gol din string-urile de mai jos înainte de accesare

winamp: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.pls

Itunes: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.m3u

window media: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.asx

quick time: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.qtl

real player: http://cloudrad.io/ radiomariaromania/listen.ram

DIGI: 12687 MHz

CABLU TV RDS-DIGI: în toate localităţile marcate pe hartă

Hartă acoperire

Eveniment
Semnează pentru obținerea de frecvență RADIO MARIA în orașul tău!

Semnează pentru obținerea de frecvență RADIO MARIA în orașul tău!

Contact

Asociaţia Radio Maria România

Adresă:

Str. Spartacus nr. 33
410466 - ORADEA
ROMÂNIA

CIF: 22107874

Tel: +40.359.191.291

Email: contact@radiomaria.ro

Legătură
Legătură World Family of Radio Maria

Majoritatea românilor susţin legalizarea prostituţiei. Situaţia ar putea fi mai mult decât alarmantă în ceea ce priveşte moralitatea greşită a poporului român

Majoritatea românilor susţin legalizarea prostituţiei. Situaţia ar putea fi mai mult decât alarmantă în ceea ce priveşte moralitatea greşită a poporului român

Mai mult de jumătate dintre români, 53 la sută, se declară pentru legalizarea prostituţiei, în timp ce un procent chiar mai mare sunt împotriva legalizării consumului de droguri uşoare, relevă un studiu al eResearch Corp, dat publicităţii luni. eResearch Corp a realizat, în perioada 24-25 septembrie, o cercetare de tip cantitativ care şi-a propus să determine modul în care persoanele cu vârste între 18 şi 64 de ani din mediul urban percep propunerile de dezincriminare a consumului de droguri şi de legalizare a prostituţiei. Conform rezultatelor sondajului, 58,5 la sută din repondenţi îşi exprimă dezacordul faţă de propunerea de legalizare a consumului de droguri uşoare. Cei care totuşi susţin o asemenea iniţiativă legislativă, adică 34 la sută dintre români, sunt, în proporţie de 62 la sută, bărbaţi, sau "persoane din generaţia post-decembristă", cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani - 47 la sută. "Iniţiativa privind consumul de droguri uşoare aruncă o umbră asupra imaginii oamenilor politici care o susţin, conform părerilor a 53 la sută dintre persoanele intervievate", scriu autorii studiului. În ceea ce priveşte legalizarea prostituţiei, această propunere se bucură de o atitudine mai permisivă, 56 la sută dintre repondenţi fiind pentru. "Această atitudine poate fi explicată prin perceperea prostituţiei ca «un rău necesar»", scriu autorii sondajului. Conform datelor statistice, cei care tind să fie de acord cu iniţiativa legislativă ce priveşte prostituţia sunt mai degrabă bărbaţi - 57 la sută - cu vârste cuprinse în intervalul 18-44 de ani - 64 la sută - căsătoriţi - 54 la sută, informează MEDIAFAX.

Pe data de 22 septembrie, Comisia Prezidenţială pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice propune, într-un raport, printre altele, dezincriminarea consumului de droguri şi legalizarea sexului comercial, susţinând că astfel pot fi reduse, în anumite condiţii, unele riscuri privind sănătatea publică. Comisia şi-a lansat la Cotroceni, în prezenţa şefului statului, raportul privind riscurile şi inechităţile sociale în România. Documentul prevede, printre altele, legalizarea sexului comercial (nu si a intermediarilor de servicii sexuale) ar fi o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuala. Impunerea unei astfel de masuri in absenta unei analize bazate pe experienta altor state si in functie de particularitatile Romaniei ar putea genera totusi efecte nedorite; înfiintarea de servicii si centre de specialitate prin intermediul carora prostituatele sa poata beneficia pe langa serviciile de asistenta (medicala, sociala, psihologica) si de prezervative oferite gratis ar ameliora situatia acestora; dezincriminarea consumului de droguri (nu a traficului!) pentru a aduce la „suprafata” consumatorii. Comisia propune introducerea, în cartierele cu mulţi dependenţi de droguri injectabile, a unor automate cu fise şi cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele ţări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor. Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferentele de rigoare intre drogurile usoare si drogurile tari, in special cele injectabile precum heroina care au efecte negative devastatoare. Prezent duminică, la Oradea, Şeful Statului a declarat că rămâne ca oamenii politici să găsească soluţiile optime pentru rezolvarea problemelor legate de prostituţie şi consumul de droguri.

Directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, prof. dr. Cătălin Zamfir, consideră ca dezincriminarea consumului de droguri ar duce la o explozie a acestui fenomen, în timp ce legalizarea sexului comercial este văzută ca fiind o propunere “extremistă şi inacceptabilă”.          

CĂTĂLIN ZAMFIR: "Sunt o serie de consumuri pe care colectivitatea vrea acum să le promoveze. Ea trebuie să le descurajeze. E foarte greu să descurajezi. Dar sunt o mulţime de metode de a le descuraja. Şi tutunul este descurajat. Problema drogurilor a explodat în ultimul timp. În nici un caz, nici o colectivitate nu consideră că e un lucru pozitiv, că e un drept al omului de a consuma droguri. Dimpotrivă, se consideră a fi o patologie. Măsura aceasta, într-un fel, sugerează că consumul de alcool este acceptabil, din toate punctele de vedere, pentru colectivitate. Legalizarea consumului, vă spun ca sociolog, va avea ca efect, în următorii ani, o explozie a consumului a consumului de droguri în România. De aceea, eu cred că o asemenea idee ar fi o crimă împotriva comunităţii româneşti."

In privinta legalizarii prostitutiei, directorul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii spune ca mult mai nimerita ar fi “o interventie de eliminare a conditiilor care imping femeile in situatii degradante si de suport pentru ele, decat de marketizarea sexului, care oricum se face”.          

CĂTĂLIN ZAMFIR: "Prostituţia lezează o serie de valori fundamentale ale societăţii actuale: respectul pentru demnitatea umană. Legalizarea acestei practici este opusă întregului sistem de valori morale şi religioase ale societăţilor actuale. Introducerea unor asemenea formulări, precum marchetizarea sexului, după părerea mea, este o mare prostie. Creează nişte procese sociale absolut indezirabile. Sexul nu poate fi vândut. Mă întreb când vom vine şi sufletul..."

In plus, Asociatia Sociologilor din Romania, condusa tot de Catalin Zamfir, considera ca un document stiintific, asa cum este si Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice din Romania, nu poate fi prezentat drept un document politic, deoarece sociologia risca astfel sa devina un instument in lupta politica.

La rândul său, Biserica Catolică din România condamnă ferm legalizarea prostituţiei şi a drogurilor. Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti se opune propunerilor, asumate explicit de către preşedintele Traian Băsescu, privind legalizarea prostituţiei şi dezincriminării consumului de droguri, care fac parte din raportul ”Riscuri şi inechităţi sociale din România”, realizat de o comisie prezidenţială.

Prostitutia deposedeaza persoana umana si de exercitiul spiritului nu numai de dreptul de a dispune liber de corpul sau. Degradarea spirituala si corporala a persoanei umane ca urmare a prostitutiei este atestata si de primejdiile brusc intensificate in cazul prostituatelor. Prostitutia nu numai ca nu reduce riscul imbolnavirii de SIDA (si alte boli), ci, dimpotriva il sporeste de 30 de ori asupra persoanei care ofera aceste servicii. Deci, dacă se porneşte de la această premisă în dorinţa legiderării acestei practici, legalizarea ei nu aduce nici un beneficiu pentru nimeni. Constată şi pr Emil Ember din Oradea, specialist în teologie morală.

Pr. EMIL EMBER: "Din cauza libertinajului sexual se încearcă profitarea la maximum de pe urma victimelor prostituţiei. Legalizarea nu ar veni să propună o soluţie ci, dimpotrivă, ar transforma într-o faptă nobilă, legală, ceea ce nu este, nici pe departe, veridic. Pentru a se stopa acest fenomen, al prostitutiei, ar trebui să se intervină, mai degrabă, la nivel social şi spiritual, psihologic, decât la nivel legal, impunând anumite normede natură legislativă."

În opinia psihologilor, oamenii recurg la astfel de practici din cauza mai multor motive. Pe de o parte, prostituatele sînt motivate de, condiţii de viaţă şi un nivel de trai scăzut, iar pe de altă parte, persoanele care apelează la serviciile lor sînt motivate, aparent, de o lipsă solidă de educaţie şi formare morală. Nici una dintre motivaţii însă, nu este solidă.          

ANA POPA, psiholog: "Eu, personal, cred că multe dintre aceste persoane se autodevalorizează. Au o stimă de sine scăzută. Ele se complac în anumite situaţii care sunt înjositoare pentru ele. Multe dintre aceste persoane au crescut învăţând că nu valorează foarte mult sau că nu merită foarte multe de la viaţă. (...) Pentru acest persoane, actul sexual nu are o anumită valoare sacră ci înseamnă, efectiv, satisfacerea unei nevoi biologice, pentru care plătesc o anumită sumă de bani, iar femeia care îi satisface aceste dorinţe reprezintă un simplu obiect care îl satisface."

Consumul oricarui drog determina la inceput dependenta psihica, iar apoi si dependenta fizica. Datorita consumului frecvent apare o atractie de neinvins catre preparatul narcotic. Consecintele consumului de droguri pot fi letale. Ele nu doar ca crează o lume iluzorică pentru cel care le consumă, ci îl împinge pe dependent înspre acte de violenţă care tulbură cursul firesc al societăţii. Motivele consumului de dorguri pot fi diverse.

ANA POPA, psiholog: "Printre cauze se numără curiozitatea, crezând că astfel îşi pot rezolva anumite probleme. O altă cauză poate fi încercarea formării unei imagini sociale. Acei oameni care consumă droguri cred că îşi pot câştiga aprecierea unor alte persoane care au atitudini pozitive faţă de droguri sau că vor fi văzuţi mai interesanţi în locul celorlalţi, teribilism. Consumul drogurilor poate fi chiar un răpspuns la singurătate. Consecinţele, însă, sunt devastatoare pentru persoana umană."

În timp ce România riscă să calce strâmb în faţa propriei normalităţi, alte state se declară împotriva prostituţiei. Urmand o tendinta tot mai manifesta in Europa, Norvegia este cea de-a treia tara de pe continent care scoate în afara legii prostitutia, dupa ce aceasta fusese mai mult sau mai putin „legala” sau cel putin tolerata. Noua lege norvegiana, la fel ca cele din Suedia si Finlanda, pedepseste cererea si nu oferirea de servicii sexuale. Cetatenii norvegieni care sunt prinsi in timp ce cumpara astfel de servicii vor plati amenzi mari sau vor face inchisoare pana la 6 luni. Noile masuri sunt mai dure decât cele introduse în tarile vecine: justitia norvegiana va putea folosi drept probe inclusiv materiale inregistrate. Autoritatile norvegiene afirma ca prohibitia are ca tinta limitarea turismului sexual si a prostitutiei stradale. “Cumpararea de servicii sexuale este inacceptabila deoarece favorizeaza traficul de fiinte umane si prostitutia fortata”, declara ministrul adjunct al Justitiei, citat de saitul organizatiei medicale sud-africane “Doctors for life” si preluat de Provita Media. Ratiunea unei astfel de masuri, inversa fata de procedura obisnuita (inclusiv in Romania) de a amenda prostituatele si nu clientii, este evitarea traumatizarii suplimentare a prostituatelor, dintre care multe sunt victimele traficului de persoane sau ale unor conjuncturi sociale si familiale tragice. In acest sens, guvernul de la Oslo a lansat si o campanie de informare inainte ca legea sa intre in vigoare, iar prostituatelor li se ofera acces gratuit la educatie si la tratament medical. Noua tendinta internationala privind reglementarea prostitutiei confirma faptul ca aceasta favorizeaza infractiuni de o gravitate deosebita, precum traficul de fiinte umane, abuzul asupra copiilor si crima organizata, si ca trebuie sa ramana o infractiune penala.

Claudiu Ardelean

Caută ştire

    Avansată

Donaţii

Teledon COD SWIFT RO22XXX:

Cont Euro RO27BTRL 00504205 G52209XX

Teledon COD SWIFT BTRLRO22XXX:

Cont Dolari RO67BTRL USDCRT 00G5220901

Prin mandat poştal:

Oradea, Str. Spartacus, nr.33,cod 410466, CIF 22107874

Prin transfer bancar:

Cont Lei RO52 BTRL 0050 1205 G522 09XX

Banca Transilvania Oradea

Cu carte de credit: